Hvordan bliver jeg projektleder?
Det er et spørgsmål vi i Mentorix får tit. Det specielle ved projektlederjobbet er, at du i virkeligheden skal besidde en lang række forskellige kvalifikationer.
Mange ved noget om ledelse, men ikke alle ved, hvad moderne projektledelse går ud på. Du skal som projektleder kunne inspirere andre til at følge din plan og tilgang. Du skal i din kommunikation være troværdig, hvilket betyder at du skal kende til det fagområde du arbejder med.
For at få kendskab til arbejdet som projektleder, er det oplagt at få dette kendskab fra et arbejde som projektleder. Det oplagte spørgsmål er så – hvordan får jeg mit første job som projektleder?
Et relativt kompleks spørgsmål at besvare, fordi der er mange veje ind i rollen som projektleder. Tit sker det som en tilfældighed, da et akut behov opstår. For andre kommer jobbet gennem en velovervejet struktureret indsats.
Her er vores bedste råd til dig, som overvejer denne karrierevej:
- Tag en uddannelse i projektledelse
- Opbyg erfaring med projektarbejde ved at arbejde som projektdeltager eller assisterende projektleder
- Tilegn dig kompetencer inden for ledelse, kommunikation og problemløsning ved at arbejde i lederpositioner eller tage lederkurser
- Udbyg et netværk til andre projektledere og lær fra deres erfaringer
- Sørg for at projekt-værktøjskasse er i orden
Råd nr. 1: Tag en uddannelse i projektledelse
Vi anbefaler at du som minimum tager en PRINCE2 Foundation uddannelse og gerne suppleret med Scrum, så du også forstår det agile mindset. Det letteste er klart at tage kurset som e-læring, da det er fleksibelt og nemt. Disse to metoder er for det første udbredt i branchen. For det andet udgør de en referenceramme for arbejdet som projektleder. Sidst men ikke mindst, så er metoderne baseret på “Best Practice” – altså hvordan gør andre det. Projektledelsesmetoder som disse giver dig en struktur at arbejde ud fra, hvilket øger dine changer for at skabe succes.
Råd nr. 2: Få erfaring ved at arbejde som projektmedarbejder eller assisterende projektleder på forskellige projekter
Det første job er altid svært, da man mangler erfaring. Du bør derfor starte i det små som projektassistent, hvor du hurtigt lærer at agere i et projektmiljø. Du vil hurtigt opleve at blive involveret i flere og flere problemstillinger, da projekter i sin natur altid er underbemandede. Du vil hurtigt få erfaring med spørgsmål, som du måske ikke har kompetencerne til at løse. Det er netop disse opgaver, der giver dig den robusthed som du skal bruge for at påtage dig det fulde projektansvar.
Råd nr. 3: Tilegn dig kompetencer i ledelse, kommunikation og problemløsning ved at arbejde i lederpositioner eller tage lederkurser
Du kan opbygge viden om – og erfaring med ledelse på mange måder. Der er ikke forskel på ledelse fra traditionel ledelse og projektledelse. Det er let at få ansvar i sportsklubber, diverse skolebestyrelser, politiske foreninger mv. Det er ikke afgørende hvor, men det er vigtigt at du får prøvet dine ledelseskompetencer af, inden du siger ja til et stort komplekst projekt.
Råd nr. 4: Netværke med andre projektledere og lære fra deres erfaringer
Netværk er helt afgørende for at få de gode jobs. Det er ikke ualmindeligt at en erfaren projektleder med et godt netværk får 4 ud af 5 jobs via netværket. Tænk både på de fysiske og de digitale netværk. Dit fysiske netværk kan være med til at kickstarte dit digitale netværk på f.eks. LinkedIn. Her kan du med fordel være kreativ i forhold til at etablere dit netværk. Sørg f.eks. for at blive forbundet til dine familiemedlemmer, venner og venners bekendte, arbejdskollegaer og tidligere arbejdskollegaer.
Råd nr. 5: Sørg for at din værktøjskasse er i orden.
Alt for mange projektledere kender ikke til de mest almindelige projektledelsesværktøjer. Værktøjer må simpelthen ikke være en begrænsning som projektleder. Du skal mestre projektledelsesværktøjer som f.eks. MS Project, JIRA, DevOps, Gantt diagrammer, Burndown diagrammer, risikoanalyser, mv. Du har brug for uddannelse, hvis din værktøjskasse indeholder for få værktøjer. Det at kunne demonstrere faglige kundskaber er også med til at skabe den nødvendige respekt om din person. En respekt som er helt afgørende for at kunne håndtere de mange interessenter som optræder i projektet.
Af Jesper Rytter Hansen, Sr. Konsulent, instruktør og direktør i Mentorix.