mentorix logo

Hvordan bliver jeg projektleder?

Facebook
LinkedIn
Hvordan bliver jeg projektleder? Her får du fem gode råd til hvordan Du bliver projektleder.

Hvordan bliver jeg projektleder?

Det er et spørgsmål vi i Mentorix får tit. Det specielle ved projektlederjobbet er, at du i virkeligheden skal besidde en lang række forskellige kvalifikationer. 

Mange ved noget om ledelse, men ikke alle ved, hvad moderne projektledelse går ud på. Du skal som projektleder kunne inspirere andre til at følge din plan og tilgang. Du skal i din kommunikation være troværdig, hvilket betyder at du skal kende til det fagområde du arbejder med. 

For at få kendskab til arbejdet som projektleder, er det oplagt at få dette kendskab fra et arbejde som projektleder. Det oplagte spørgsmål er så – hvordan får jeg mit første job som projektleder? 

Et relativt kompleks spørgsmål at besvare, fordi der er mange veje ind i rollen som projektleder. Tit sker det som en tilfældighed, da et akut behov opstår. For andre kommer jobbet gennem en velovervejet struktureret indsats. 

Her er vores bedste råd til dig, som overvejer denne karrierevej:

  1. Tag en uddannelse i projektledelse 
  2. Opbyg erfaring med projektarbejde ved at arbejde som projektdeltager eller assisterende projektleder 
  3. Tilegn dig kompetencer inden for ledelse, kommunikation og problemløsning ved at arbejde i lederpositioner eller tage lederkurser
  4. Udbyg et netværk til andre projektledere og lær fra deres erfaringer
  5. Sørg for at projekt-værktøjskasse er i orden 
Råd nr. 1: Tag en uddannelse i projektledelse

Vi anbefaler at du som minimum tager en PRINCE2 Foundation uddannelse og gerne suppleret med Scrum, så du også forstår det agile mindset. Det letteste er klart at tage kurset som e-læring, da det er fleksibelt og nemt. Disse to metoder er for det første udbredt i branchen. For det andet udgør de en referenceramme for arbejdet som projektleder. Sidst men ikke mindst, så er metoderne baseret på “Best Practice” – altså hvordan gør andre det. Projektledelsesmetoder som disse giver dig en struktur at arbejde ud fra, hvilket øger dine changer for at skabe succes.  

Råd nr. 2: Få erfaring ved at arbejde som projektmedarbejder eller assisterende projektleder på forskellige projekter

Det første job er altid svært, da man mangler erfaring. Du bør derfor starte i det små som projektassistent, hvor du hurtigt lærer at agere i et projektmiljø. Du vil hurtigt opleve at blive involveret i flere og flere problemstillinger, da projekter i sin natur altid er underbemandede. Du vil hurtigt få erfaring med spørgsmål, som du måske ikke har kompetencerne til at løse. Det er netop disse opgaver, der giver dig den robusthed som du skal bruge for at påtage dig det fulde projektansvar.

Råd nr. 3: Tilegn dig kompetencer i ledelse, kommunikation og problemløsning ved at arbejde i lederpositioner eller tage lederkurser

Du kan opbygge viden om – og erfaring med ledelse på mange måder.  Der er ikke forskel på ledelse fra traditionel ledelse og projektledelse. Det er let at få ansvar i sportsklubber, diverse skolebestyrelser, politiske foreninger mv. Det er ikke afgørende hvor, men det er vigtigt at du får prøvet dine ledelseskompetencer af, inden du siger ja til et stort komplekst projekt. 

Råd nr. 4: Netværke med andre projektledere og lære fra deres erfaringer

Netværk er helt afgørende for at få de gode jobs. Det er ikke ualmindeligt at en erfaren projektleder med et godt netværk får 4 ud af 5 jobs via netværket. Tænk både på de fysiske og de digitale netværk. Dit fysiske netværk kan være med til at kickstarte dit digitale netværk på f.eks. LinkedIn. Her kan du med fordel være kreativ i forhold til at etablere dit netværk. Sørg f.eks. for at blive forbundet til dine familiemedlemmer, venner og venners bekendte, arbejdskollegaer og tidligere arbejdskollegaer. 

Råd nr. 5: Sørg for at din værktøjskasse er i orden.

Alt for mange projektledere kender ikke til de mest almindelige projektledelsesværktøjer. Værktøjer må simpelthen ikke være en begrænsning som projektleder. Du skal mestre projektledelsesværktøjer som f.eks. MS Project, JIRA, DevOps, Gantt diagrammer, Burndown diagrammer, risikoanalyser, mv. Du har brug for uddannelse, hvis din værktøjskasse indeholder for få værktøjer. Det at kunne demonstrere faglige kundskaber er også med til at skabe den nødvendige respekt om din person. En respekt som er helt afgørende for at kunne håndtere de mange interessenter som optræder i projektet.

Af Jesper Rytter Hansen, Sr. Konsulent, instruktør og direktør i Mentorix.

Hvilke services tilbyder Mentorix?

Styrk dine kompetencer med certificeringer du kan bruge i hele verden. Mentorix har produceret
e-læring siden 0’erne. Vi ved hvordan man laver spændende læring digitalt. Kurserne præsenteres på den prisbelønnede platform Eurekos.

Læring til alle medarbejdere. Nyt spændende digitalt uddannelseskoncept, som giver jer rabatter, som danner en fælles ramme for nye kompetencer og som giver medarbejdere viden hvor – og når de vil. Nemt og omkostningseffektivt.

Er du ledig? Hos Mentorix får du en vifte af online kurser som er de mest efterspurgte i markedet. Med en certificering styrker du dit CV og du øger din muligheder for at få en nyt spændende job. Vi hjælper dig med at få fuld tilskud via dit jobcenter. Vores mål er at gøre det let for dig.

Relaterede artikler

prince2 7 online

PRINCE2 7

PRINCE2® 7 Edition PRINCE2® blev først lanceret i 1996 og har haft seks udgaver (før den nuværende udgivelse). Den seneste opdatering blev

online courses

Twoday

Om virksomheden Twoday er en international og førende leverandør af forretningskritiske IT-løsninger i Norden. Et IT-selskab, som leverer softwareudvikling, data- og analyser,

mentorix online kurser

Få ny inspiration til din kompetenceudvikling

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få unikke tilbud, relevante artikler og nyt om vores kurser og uddannelser.

Du kan altid afmelde e-mails fra Mentorix eller ændre dine præferencer.

Ved at klikke på tilmeld giver du samtykke til, at Mentorix må gemme og behandle de personlige oplysninger, du har angivet, til at levere det, du har anmodet om.

0
Your Cart is empty!

It looks like you haven't added any items to your cart yet.

Browse Products

Log ind til kurser

Hvis du skal studere kan du bruge dette link som en genvej til platformen.

Mit Mentorix

visma logbuy samarbejdspartner

Velkommen til Mentorix

“Velkommen til vores hjemmeside!

Vi er glade for at have Logbuy med os som en samarbejdspartner. Vi sidder altid klar på +45 72 44 12 34 eller info@mentorix.dk, hvis der skulle være nogle spørgsmål. 

Brug rabatkoden: “Mentorix23” for at få 10% rabat på dit køb.

Tak for at vælge Mentorix!”